top of page

Az egykori malom modernkori története

Csörgő-malom

Megálló - Pihenő - Merengő

Az Országos Kéktúra útvonalán, egy keresztúton fekszik a vázsonyi Csörgő vízimalom: a nagyvázsonyi vár, a pálos kolostor, Veszprém és a Kab-hegy felé vezető utak találkozásánál. Építésének pontos ideje nem ismert, technológiája alapján feltehetően a Kinizsi-várral egy időben épült a 15. században.

2020-ban nyílt lehetőség a nagy múltú, de romos épület megvásárlására, amelyet szabadidőnkben és saját erőből újítjuk fel a baráti társaságunk aktív közreműködésével. 

WhatsApp Image 2022-10-15 at 15.03.38.jpeg

A ház és az előkert

A kőház alapvetően 2 részből áll, a malomtér és a molnár lak adja ki a kb 100 nm-es alapterületet. A Bécsi köz éles kanyarjában található épület előtt található egy nagy közösségi asztal, melyet minden arrajáró nyugodtan használhat.

 

A kert határát jelző két hatalmas gerenda az egykori malomszerkezet eleme volt, amin jelenleg a malom története olvasható röviden.

 

Sajnos a malomkerék már több évtizede nem látható az épület mellett, eredeti rekonstrukcióját egyelőre nem tudjuk megvalósítani, így egy emlékjel idézi meg majd májustól az egykori víz útját és az egykori vízkereket.

Az udvar

A malom épület körül található egy kisebb udvar, ahol terveink szerint a tavasz során magas-ágyásokban újra tudunk káposztát nevelni, hiszen az épület és udvara a korábbi térképek szerint a Pálos kolostor káposztáskertje volt.  

WhatsApp Image 2022-06-02 at 11.26.13.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-09 at 10.58.36.jpeg

A malomtér

A malomtér felső szintjén alakítottuk ki az állandó helytörténeti kiállítást. Az alsó térben az ideiglenes kiállítások kapnak helyet. Sajnos a malomszerkezet már korábban kikerült az épületből, így annak rekonstrukciója egyelőre kikerült a következő évek terveiből.

A molnárlak

A ház bal oldalán található 2 szoba és fürdőszoba mellett egy egyszerű konyha kapott helyet. Hosszú távon szeretnénk, ha egy autentikus zarándokszállás születne ebben a térben, de addig is a csapat és a rezidencia programok alkotóinak szálláshelyéül szolgál az idei évben.

WhatsApp Image 2022-12-25 at 21.05.31.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-02 at 11.25.01.jpeg

A "színpad"

Az udvar hátsó végében, a malomárok mellett közvetlenül alakítottunk ki egy teraszt, ami a nyári eseményeken tervezett zenei koncertek színpadjaként teljesít szolgálatot. 

bottom of page