top of page

Hétpróbás Társulat alakult

A nyár során egy izgalmas "külsős rezidencia" hétvége is összejött a malomban, melynek komoly szakmai eredményei is lettek. Mint a programsorozat egyik szervezője különösen örültem, mert jól kirajzolta a malom egyik lehetséges jövőbeni funkcióját. Erről az előző bejegyzésben is szó volt, mennyire fontos lenne az állandó jelenlét és az alkotást segítő tér keresztezése. Itt most következzen Szabó Veronika útinaplója az ott töltött hétvégéről.


Egy közös próbánkon, ahol színészként dolgoztunk együtt Lestyán Attila bombasztikus színész kollégámmal, azzal viccelődtünk, hogy milyen jó lenne ezt az előadást 7 próbával megrendezni. Az akkori viccből a malomban vált igazán valóság és olyan jól sikerült, hogy szeptember 29-én lesz a szakmai házasságkötésünk a Népszigeten 6-tól. Gyertek!Nade vissza a malomhoz! Július végén végre találtunk pár napot, amikor elvonulhatunk valahova és lefektethetjük az alakuló társulatunk alapjait. Szerettünk volna olyan helyen lenni, ahol van természet, kávé, áram, zuhany és nyugalom. Ekkor jutott eszünkbe a Vázsonyi malom és a művészeti rezidencia fogalma és összeállt, hogy nekünk a malomban kellene megalakulni. Az ott eltöltött pár nap életem legkönnyebb és harmonikusabb szakmai elvonulása és tervezése volt. Nagyon motivált és inspirált minket ez a környezet. Egyszerre volt pihentető és energikus, mert egy szoros órarendet raktunk össze, de végig flowban tudtunk maradni.Egy kistelepülésen, zölddel körbevett malomban lenni, ami mellett nem messze egy vár is van és egy nagy káposztáskert, felüdülés a Budapestről érkező művészeknek. Erre vágytunk. Órarendünkben volt reggeli kertre néző jóga, aminek a végén hangosan tanultunk minden nap egy dalt és a helyi kertész bácsinak elénekeltük. Aztán leszűrtük a rózsaszín textilen a kávét, mert nem volt kávéfőző és kezdődött az álmodozás az előadásainkról, vágyainkról, a hétpróba dramaturgiájának kitalálása, manifesztó írás és félelem workshop az esti tűz körül csokis banánnal. Végül annyira belendültünk, hogy a 3 nap alatt az éves tervünket is összeraktuk természetesen 7 előadással: Low Budget Istenek, a Dühöngő, Életem értelme lecture performansz, Apád-anyád idejöjjön, Beauty Contest, A nagy klasszikus dráma és a Griót, amit teljes mértékben Nagyvázsony inspirált és egy nagy séta. Azt találtuk ki, hogy jövő nyáron kistelepüléseken akarunk turnézni egy olyan előadás szerkezettel, amit mindig helyi történetekkel töltünk ki és még aznap előadjuk a helyi kultúrházban. Két néni is megihletett minket, akik a zsibvásáros ház előtt ültek a padon.


A malom elképesztő nyugalmat áraszt magából és mi találkoztunk a lelkével. Egyik este egy denevér és egy nyest alakjában megjelent nekünk és a két segítőnk diktálta a sorokat. Így született a manifesztónk, alapító okiratunk, ami alapját képezi a társulatunknak. Ha nincs a malom, talán a Hétpróbás Társulat sincsen.


Comments


bottom of page